Musikutbildning

Arbeta med musik och AI?

Framtidens musikkarriärer är inte bara fokuserade på musik då världens teknologiska framgångar har fått genomslag även inom musiken. Det betyder att du i framtiden kan arbeta med artificiell intelligens och arbeta med den nya tekniken på ett innovativt sätt. De senaste åren har artificiell intelligens eller AI varit intressant för många industrier, inte minst musikindustrin, som använder sig av den nya tekniken för att sälja eller producera ny musik. Den senaste tekniken har dock inte använts för att skapa nya hits utan har istället använts för att avsluta Beethovens tionde symfoni.

Beethoven fyller 250 år

När den välkända kompositören Ludwig van Beethoven dog 1827, lämnade han en anteckningsbok med noteringar om den tionde symfonin. Nu nästan 250 år efter Beethovens födelsedag, jobbar musikologer och programmerare med att slutföra den kända kompositionen. Detta samarbete är bland det första av sitt slag, då musikforskare tillsammans med programmerare som jobbar med artificiell intelligens försöker att slutföra ett verk av en död kompositör.

De moderna framstegen har gjort att tekniken idag är välutvecklad och imponerade, vilket gjort att arkivchefen på Beethovens museum i Bonn, Tyskland, känner sig övertygad om att kompositören skulle godkänt den nya tekniken. Dels då Beethoven under sin tid var känd för att använda sig av ny teknik och dels för att han hela tiden letade efter innovation. Musikologerna har tillsammans med dataprogrammet byggt upp ett arbete som bygger på kompositörens noteringar och tidigare idéer. Det innebär inte att Beethoven skulle skrivit musiken på detta sätt, men att man kan betrakta musiken på ett nytt sätt. Som en av världens mest berömda musiker, är Beethoven en favoritfigur i den romantiska eran inom den klassiska musiken.

Maskininlärningsprogram skapar musik

När Beethoven arbetade med den tionde symfonin gav han snabbt upp idéen och fortsatte istället att arbeta med ”Ode an die Freude”, vilket resulterade i att kompositören bara lämnade efter sig ett antal anteckningar och utkast vid sin död. Nästan 250 år senare arbetar musikologerna med ett maskinlärningsprogram som då matar in alla kompositioner och arbeten som Beethoven skapade under sin livstid och komponerar musik utifrån dessa förutsättningar. Genom att använda sig av kompositörens tidigare musik försöker programmet därefter att komponera i kompositörens stil. Tidigt i projektet var resultaten väldigt mekaniska, vilket ledde till repetitiva kompositioner men med tiden har resultaten blivit alltmer lovande. Dock finns det fortfarande många kritiker till tekniken då många anser att det är hypotetiskt omöjligt att veta hur kompositören skulle ha tänkt. Även om tekniken idag har varit mindre imponerande finns det alltid förbättringar som kan göras. Kanske blir det du som skapar nästa AI-program som blir framgångsrikt världen över. Framtiden ser dock ljus ut för musikologer som vill jobba med den nya tekniken.

new-blog-lite