Musikutbildning

Hur blir jag en professionell jazzartist?

Det finns många vägar till att bli en professionell jazzartist men sedan många årtionden tillbaka är de flesta jazzartister utbildade på högskola eller universitet. Här nedan kan du läsa mer om resan för många jazzartister idag.

Jazzmusik på universitetsnivå

Det är inte alltid nödvändigt att studera för att bli en professionell jazzmusiker eller sångare men att studera en kandidatexamen på universitetsnivå ger dig färdigheter och kunskaper du kanske inte skulle lärt dig utan utbildningen. Dessutom har många musikutbildningar även kurser inom marknadsföring och copyright för att hjälpa dig få förståelse för din framtida karriär. Dessutom får du lära dig att läsa och skriva musik vilket är en fördel när du arbetar med andra professionella jazzmusiker.

För att utbilda dig till jazzartist på universitetsnivå är det viktigt att du älskar att sjunga eller spela musik och gjort det i flera år. Bra musikprogram har oftast tävlingsinriktade program med hårda krav för att bli antagen. Det betyder att du måste vara kreativ och ha förståelse för improvisation och ett öra för musik. En viktig grund för en bra jazzartist är att du har goda grunder i musik, såsom ackordstruktur, rytm, improvisation och notering. Är du vokalist är det även viktigt att du kontrollerar dina andetag och har ett bra sätt att värma upp din röst för att inte skada ditt instrument. Om du inte redan vet hur man gör detta idag får du lära dig detta under dina studier. För musiker och sångare är det viktigt att du är intresserad av musikteori, då många kurser i många musikprogram fokuserar på teori, gehör och arrangemang. Eftersom jazzmusik har innehåller rytmer och improvisation som är mer avancerade än traditionell popmusik är detta en stor del av utbildningen.

Om du redan har en kandidatexamen i musik är det även möjligt att vidareutbilda dig för en mastersexamen i jazz, då du i dessa program får uttrycka dig på ett personligt och artistiskt sätt. Dessa program fokuserar även på att alla artister ska lära sig om arbetet som frilansande jazzmusiker och sångare för att ge dig större chanser att lyckas i framtiden. Dessutom kan du bygga upp ditt program för att nå din högsta potential i ditt musicerande och även få en professionell identitet som gör dig stakare som musiker. Oavsett vilket universitet du väljer är utbildningen en utmärkt start för din framtida karriär som professionell jazzmusiker.

new-blog-lite